Thursday, 17 May 2012

Wet N Wild Chococlate Cake

bhn kek:-
1 buku buttercup(kalau takde guna 2 cawan planta yea)
2 cawan gula icing
2 cawan tepung kek(kalau takde guna tepung gandum pun boleh..tapi kena la tambah 1 camca teh soda bicarbonat)
1 cawan serbuk koko (van houten atau yg seangkatan dgnnyer la)  
1 camca teh soda bicarbonat( kowrang campurkan dlm tepung tadi yea)
5 biji telur ayam (kalau gred A guna 4 biji dah cukup tau)
1 1/2 cawan air..( ini tuk masak kan coklat tue)
1/2 cawan badam untuk hiasan... 

bhn icing:
1 sudu majerin@butter
3/4 cawan serbuk coklat
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan air
(semua bahan nie kowrang campurkan dan masak sampai dia pekat tp jangan sampai hangus lak)

k.. sekarang ialah camner nak buat kek tue... 
1.kena panaskan dulu oven tue..then masak dulu 1 cawan gula dengan 1 cawan serbuk koko ngan 1 1/2 air tadi. masak sampai pekat dan letak tepi dulu.
2. pukul 1 cawan lagi gula dengan buttercup sampai kembang. at least butter tu nampak putih laa.. kira ok la tue. 
3. masukkan telur satu persatu... ke dlm adunan gula dan buttercup td. pukul sampai nampak likat. 
4. masukkan tepung ke dlm adunan... masuk sikit demi sedikit yea.. 
5. last sekali baru la masukkan koko yang kowrang masak tadi. kacau perlahan... sampai sebati... then masukkan ke dalam loyang kek..
k.. camner nak bagi kek tak lekat kat loyang. cam nie.. kowrang sapukan sedikit majerin kat loyang... pas tu taburkan sikit tepung... kendian baru la kowrang masukkan adunan td... 
dah tuang.. masukkan adunan kedalam ketuhar.. bakar la.. selalunya dia ambil mase 40 minit.( pd suhu 170 darjah F.

No comments:

Post a Comment