Wednesday, 16 May 2012

ASAM PEDAS AYAM


Bahan-Bahan:
  • ½ ekor ayam, dibersihkan dan dipotong-potong
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 ikat daun kesum
  • Gula dan garam secukupnya
  • 2 cawan air
  • 10 tangkai cili kering, digiling
  • 6 biji bawang merah, digiling
  • 1 sm halia, digiling
  • Sedikit belacan, digiling
  • 4 tangkai cili merah, digiling
  • 2 ulas bawang putih, digiling
  • 1 sm kunyit basah, digiling

Cara:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk.
  2. Tumis bahan-bahan giling hingga garing.
  3. Masukkan ayam dan air.
  4. Masak hingga mendidih.
  5. Masukkan asam gelugur, gula, garam dan daun kesum.
  6. Kacau hingga rata dan biar hingga betul-betul masak baru diangkat.

No comments:

Post a Comment