BAHAN-BAHAN:
1 kg daging
10 biji cili kering
10 biji cili padi
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 camca rempah biji
1 camca jintan manis
Sedikit belacan
1 camca kunyit
1 cm halia
1 keping gula melaka
2 keping asam gelugur
5 biji bawang besar
4 batang serai
1 mangkuk santan
1 senduk kerisik
1 cm lengkuas
Garam dan serbuk perasa
Sedikit kulit kayu manis dan daun limau purut
CARA MEMBUATNYA:
1.Cili,bawang merah, bawang putih, rempah biji,jintan manis,belacan, halia, lengkuas dan serai digiling halus.
2.Daging direbus dengan santan dan masukkan rempah yang telah digiling serta garam dan serbuk perasa.
3.Masak sehingga daging empuk dan sebati. Kacau sehingga kering.
TIP:
Sentiasa mengacau rendang untuk mengelakkan daripada melekat pada kuali dan hangus.
No comments:
Post a Comment