Wednesday, 16 May 2012

RENDANG MINANG

Bahan-bahan 
600 g daging lembu 
200 g bawang besar 
50 g bawang putih 
2 cm lengkuas 
80 g cili api 
3 batang serai 
2 cm kunyit hidup 
2 1/2 biji kelapa, diperah santannya 
3 keping asam gelugur 
2 helai daun kunyit dihiris halus 
Garam dan gula secukup rasa 
5 biji bawang merah 
4 ulas bawang putih 

Cara membuat 
· Rebus daging hingga empuk. Sejat air rebusan dan ketepikan daging.

· Kisar bawang besar, bawang putih, lengkuas, cili api, serai dan kunyit hidup. Gaul bahan dikisar tadi bersama daging hingga sebati. 

· Masukkan santan dan asam gelugur di dalam periuk bersama daging. Kacau rata menggunakan api sederhana. Masak hingga pekat dan kering dan masukkan garam dan gula serta daun kunyit.

No comments:

Post a Comment