Wednesday 16 May 2012

BEBOLA KEBAB DAGING BERKUAH TOMATO

Bahan2 untuk Kebab

1. Daging cincang 500 gm. boleh guna dlm pek jenama ramly senang.
2. 4 ulas bawang putih ditumbuk
3. 1 inci halia blend ker tumbuk xkisah
4. 1 sd mkn jintan putih disangai n blend kering
5. 1/2 camca lada sulah
6. garam secukup rasa
7. sebiji telur

Cara2nya:

Semua bahan diatas digaul rata kemudian buat bebola sebesar guli atau klau nk besar sikit bleh gak.. Bila dah dijadikan bebola celupkan dengan telur yang dipukul sikit pastu golekkan pada bread crumb untuk buat bread crumb yg x perlu di bli hancurkan biskut cream craker, bisukut lemak ker tau biskut tawar tau mana2 biskut yang sewaktu gannyer dlm 8 - 10 kpg. Gorengkan bebola td dlm minyak dgn api yg sederhana jgn sampai hangus lak... .. next step kena sediakan kuah tomato utk kebab nie... 

Bahan2 untuk Kuah Tomato:

1. Tomato puree 1 tin kecil
2. 1 labu bawang besar
3. 3 ulas bawang putih
4. 3 sd makan cili kisar
5. 2 cmca teh gula
6. garam dan perasa secukupnyer
7. minyak untuk menumis
8. 1 liter air

Cara:

Tumiskan bawang besar dan bwg putih yang dihiris or cincang, masukancilikisar goreng hinggacili garing sedikit masukkan tomato puree, guladan air... biarkan mendidiah dan masukan garam serta perasa... ajinomoto ke granul/serbuk patiayam ker wat ever yg korg suka.. akhir sekali masukan bebola kebab td. kalau yg suka kentang bleh gak masukkan kentang goreng wedges dlm kuah ini... emmm sdap dimakan bersama roti perancis tau garlic bread... selamat mencuba... ...

No comments:

Post a Comment