Thursday 17 May 2012

MOCHA ICE BLENDED


Resepi ini adalah original dari Coffee Bean & Tea Leaf
Bahan-bahan:
ice 2 cawan penuh (pastikan setiap cawan ber isi padu antara 300ml - 350 ml)
extract cokelat powder with sugar added 50 gram Extract ( air nescafe/kopi + susu skim )
pembahagiannya ialah setiap 2liter air kopi/nescafe dicampur 1 liter susu skim. Kalau di ikut kan kopi yang sepatutnya digunakan adalah jenis colombian - tapi nescafe menggunakan jenis rabusta so masih boleh digunakan lagi. Dan make sure nescafe itu pekat dan bukan cair ( dalam kater lain Kow Giler) 
Cara:
ok mula mula isikan ice kedalam cawan sampai penuh, pastikan yang ice tersebut kecil kecil supaya senang di blen. Kemudian isi sampai penuh. masukkan pula extract tadi kedalam cawan yang berisi ice sampai lebih kurang setengah inci dari mulut cawan. dan tuangkan kedalam blender kemudian masukan pula coklat powder dan di blend.
untuk memastikan ianya telah hancur adalah ice yang telah hancur itu akan naik keatas dan menolak ice yang di atas akan kebawah dan di blen seketika sebelum menutup suis nya.jangan terlalu lama kerana ice akan terlalu hancur dan cair (masa untuk blen antara 30-45 saat)
Cadangan hidangan:
Tuangkan kedalam cawan dan picitkan sedikit cream di permukaan cawan
Boleh juga ditambah kan 9 biji kopi dan ianya menjadi - Ultimate Ice Blended
Tambahan:
Ditambah 9 biji kopi dan 7 biji ceri menjadi - Black forest Ice Blended
Ditambah caramel tetapi cokelat powder ditukar ke vanilla powder menjadi - Ceramel Ice Blenden
Ditambah cinnamon (kayu manis) powder tetapi cokelat powder ditukar ke vanilla powder menjadi - Cinnamon Ice Blenden

Jika di tambah vanilla sahaja dan cokelat powder di keluarkan akan mejadi - vanilla ice blended
(hidangan utk 2 orang)

No comments:

Post a Comment