Wednesday 16 May 2012

AYAM UNGKEP

Bumbunya:

1 ekor ayam dipotong 16 bahagian, (kalo besar sangat ayam yang korang beli tuh potong ler kecil2 lagi)
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 buku sederhana halia*
1 buku besar kunyit*
1 buku kecil lengkuas* (jangan banyak2, nanti pahit plak)
2 batang serai* 
Jintan manis, jintan putih dan ketumbar* dikisar halus (kalo x halus x berapa jadi beb)
Garam & gula secukup rasa
2 sudu besar minyak masak
1 cawan air (air paip aje, jangan plak gatal letak air kopi ke air teh ke, air nescafe pun jangan tau)
2 helai daun limau purut

Cara nak bagi boleh makan:-
1. Ayam tuh kena bagi bersih sebersih-bersihnya... (kalo x bersih nanti kena sakit, jangan salahkan aku plak), tuskan airnya.
2. Semua bahan yang bertanda * dikisar sampai halus giler dan dicampurkan dengan ayam tadi. Gaul hingga sebati semua bahan dan ayam tuh. Perap le untuk sejam (bubuh dalam peti ais lagi elok, x pun tutup aje bimbang kucing korang mengganas, x sempat makan plak)
3. Ambil kuali yang muat untuk semua ayam2 tuh masuk, bubuh minyak masak (jangan minyak tanah plak, karang meletup semua perut orang yang makan nanti)
4. Masukkan ayam yang dah sebati dengan bumbu2nya tadi, kacau rata, koyakkan sedikit daun limau purut untuk aroma yang lebih menggoda.
5. Masukkan air dan tutup, bila dah kering perasakan ler dengan garam dan gula sikit... 
6. Hidangkan pada saper2 yang dah lapaq sangat tuh dan ikut gaya korang ler yer masa nak hidang tuh erkkk... ... ... ... .. 

No comments:

Post a Comment