Thursday 17 May 2012

AYAM PURI

Tambah kapsyen

BAHAN-BAHAN

1 ekor ayam di belah empat
1 tin kecil tomato puri
1 sudu teh serbuk lada putih
2 cm halia, ditumbuk
50 g suhun, direndang hingga kembang
6 batang lada merah, dibelah lima tetapi jangan putus
5 sudu makan kicap masin
3 sudu makan cuka
2 sudu makan gula pasir
50 ml air
125 ml minyak kacang
garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN(a)
(Digoreng hingga layu berasingan)
4 biji bawang besar, dihiris
4 biji tomato, dipotong empat

BAHAN-BAHAN(b)
(Dihiris dan digoreng berasingan)
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

BAHAN-BAHAN(c)
(Untuk menumis)
4 kuntum bunga cengkih
8 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 cm kulit kayu manis

CARA-CARA

1. Cucikan ayam bersih-bersih dan gaulkan ia dengan halia dan garam hingga rata. Kemudian gorenglan ayam ini hingga kekuningan.�

2. Tinggalkan sedikit minyak bekas menggoreng ayam ini lalu ditumis bahan-bahan(c) hingga berbau wangi. Masukkan lada merah dan gorenglah ia hingga kelihatan masak dan berminyak, tetapi jangan terlalu layu. Kemudian angkat lada ini dan ketepikan untuk dijadikan hiasan.�

3. Masukkan ayam, kicap, cuka, gula, lada putih, tomato puri dan bahan-bahan (a) kedalam tumisan tadi. Kacau rata-rata. Biarkan ia mendidih dan rasalah garamnya.�

4. Bila sudah masak, masukkan pula suhun. Ratakan supaya ia tidak bergumpal�

5. Hidangkan dengan menabur bahan (b) di atasnya dan hiaskan dengan lada merah yang digoreng tadi.

No comments:

Post a Comment