Tambah kapsyen |
BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam di belah empat
1 tin kecil tomato puri
1 sudu teh serbuk lada putih
2 cm halia, ditumbuk
50 g suhun, direndang hingga kembang
6 batang lada merah, dibelah lima tetapi jangan putus
5 sudu makan kicap masin
3 sudu makan cuka
2 sudu makan gula pasir
50 ml air
125 ml minyak kacang
garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN(a)
(Digoreng hingga layu berasingan)
4 biji bawang besar, dihiris
4 biji tomato, dipotong empat
BAHAN-BAHAN(b)
(Dihiris dan digoreng berasingan)
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
BAHAN-BAHAN(c)
(Untuk menumis)
4 kuntum bunga cengkih
8 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 cm kulit kayu manis
CARA-CARA
1. Cucikan ayam bersih-bersih dan gaulkan ia dengan halia dan garam hingga rata. Kemudian gorenglan ayam ini hingga kekuningan.�
2. Tinggalkan sedikit minyak bekas menggoreng ayam ini lalu ditumis bahan-bahan(c) hingga berbau wangi. Masukkan lada merah dan gorenglah ia hingga kelihatan masak dan berminyak, tetapi jangan terlalu layu. Kemudian angkat lada ini dan ketepikan untuk dijadikan hiasan.�
3. Masukkan ayam, kicap, cuka, gula, lada putih, tomato puri dan bahan-bahan (a) kedalam tumisan tadi. Kacau rata-rata. Biarkan ia mendidih dan rasalah garamnya.�
4. Bila sudah masak, masukkan pula suhun. Ratakan supaya ia tidak bergumpal�
5. Hidangkan dengan menabur bahan (b) di atasnya dan hiaskan dengan lada merah yang digoreng tadi.
1 ekor ayam di belah empat
1 tin kecil tomato puri
1 sudu teh serbuk lada putih
2 cm halia, ditumbuk
50 g suhun, direndang hingga kembang
6 batang lada merah, dibelah lima tetapi jangan putus
5 sudu makan kicap masin
3 sudu makan cuka
2 sudu makan gula pasir
50 ml air
125 ml minyak kacang
garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN(a)
(Digoreng hingga layu berasingan)
4 biji bawang besar, dihiris
4 biji tomato, dipotong empat
BAHAN-BAHAN(b)
(Dihiris dan digoreng berasingan)
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
BAHAN-BAHAN(c)
(Untuk menumis)
4 kuntum bunga cengkih
8 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 cm kulit kayu manis
CARA-CARA
1. Cucikan ayam bersih-bersih dan gaulkan ia dengan halia dan garam hingga rata. Kemudian gorenglan ayam ini hingga kekuningan.�
2. Tinggalkan sedikit minyak bekas menggoreng ayam ini lalu ditumis bahan-bahan(c) hingga berbau wangi. Masukkan lada merah dan gorenglah ia hingga kelihatan masak dan berminyak, tetapi jangan terlalu layu. Kemudian angkat lada ini dan ketepikan untuk dijadikan hiasan.�
3. Masukkan ayam, kicap, cuka, gula, lada putih, tomato puri dan bahan-bahan (a) kedalam tumisan tadi. Kacau rata-rata. Biarkan ia mendidih dan rasalah garamnya.�
4. Bila sudah masak, masukkan pula suhun. Ratakan supaya ia tidak bergumpal�
5. Hidangkan dengan menabur bahan (b) di atasnya dan hiaskan dengan lada merah yang digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment