Bahan-bahan (untuk Nasi) 1. 5 cawan* beras basmathi 2. 1 cawan ghee (minyak sapi) 3. 1 sudu teh buah pelaga 4. 1 inci kayu manis 5. 5 bunga lawang 6. 1 sudu teh jintan manis 7. setengah sudu teh koma koma (saffron) 8. 4 ulas bawang putih -hiris halus 9. 10 ulas bawang merah - hiris halus 10. 1 inci halia - hiris halus 11. 3 sudu makan rempah beriyani (pes) 12. segenggam gajus 13. segenggam raisins 14. 5 cawan air 15. garam secukup rasa
(*cawan = cawan kopi)
Cara-caranya 1. Pijarkan minyak sapi 2. Tumiskan bahan hiris beserta buah pelaga,kayu manis,bunga lawang dan jintan manis sampai berbau harum 3. Masukkan rempah beriyani dan biar sehingga naik bau 4. Seterusnya masukkan beras dan kacau rata 5. Masukkan air sehingga menutup paras beras dan kacau rata 6. Masukkan saffron, gula dan garam, kacau rata 7. Kecilkan api. Masak beras sehingga separa masak
Bahan-bahan untuk lauk 1. 1 kilo daging batang pinang, potong anggaran 6x6x5 cm 2. 5 biji kentang (belah dua) 3. 8 biji telur rebus keras 4. setengah cawan ghee (minyak sapi) 5. 1 sudu teh buah pelaga 6. 1 inci kayu manis 7. 5 bunga lawang 8. 1 sudu teh jintan manis 9. 2 biji bawang besar (yang kuning), hiris 10. 5 ulas bawang putih - kisar 11. 10 ulas bawang merah - kisar 12. 1 inci halia - kisar 13. 6 sudu makan rempah beriyani (pes) 14. segenggam gajus 15. segenggam raisins 16. Air 17. Tairu (perahkan 2 biji limau nipis ke dalam 1 gelas susu dan biarkan 15 minit)/1 cawan yoghurt 18. garam secukup rasa 19. 1 atau 2 sudu makan tomato puri
Cara 1. Pijarkan minyak sapi, tumiskan bawang besar, bahan kisar dan semua rempah campak (kulit kayu manis etc) hingga naik bau 2. Masukkan pes beriyani dan biar terbit minyak 3. Masukkan daging dan kentang dan air (1 inci atas paras daging & kentang). Didihkan. 4. Kecilkan api dan masak hingga daging empuk 5. Masukkan bahan bahan lain dan 2 cawan air lagi. Kacau rata.
NOW THIS IS WHERE THE NAME "GAM" COMES IN
Peralatan 1. Alat kukusan 2. Kain muslin, untuk mengalas kukusan 3. Kain kapas yang agak panjang (3 meter) 4. Kanji/perekat (masak tepung kanji)
Cara 1. Masukkan lauk yang separa masuk kedalam periuk kukusan (tempat yang selalunya kita bubuh air) 2. Alaskan periuk mengukus dengan kain muslin (buat 3 layers) 3. Masukkan nasi yang separuh masak, gajus dan raisins (lihat bahan untuk nasi) 4. Tutupkan pengukus, Letak periuk mengukus atas periuk kukusan yang berisi lauk 5. Celupkan kain kapas dengan kanji 6. Lilitkan kain tersebut pada bahagian di antara periuk dengan pengukus. Pastikan iktannya agak kejap. No steam should be able to escape. 7. Letak atas api yang perlahan 8. Masak sehingga lebih kurang 1 jam 9. Buka lilitan dan buka tutup pengukus 10. Dengan menggunakan garpu, gemburkan nasi yang sepatutnya sudah masak by now. 11. Kalau nasi masih belum masak, ulangi proses kukusan.
Untuk menghidang 1. Sendukkan 4 senduk nasi ke dalam pinggan hidang yang besar, ratakan 2. Letakkan 4 ketul daging, 4 ketul kentang dan 4 biji telur di atas nasi tersebut 3. Sendukkan 4 senduk nasi lagi untuk menutup lauk tersebut 4. Taburkan bawang goreng, daun saderi, daun bawang dan hati ayam yang telah digoreng garing dan dicincang. 5. Kuah beriyani tadi di hidangkan berasingan 6. Selain itu acar buah juga boleh dijadikan hidangan sampingan
Thursday, 17 May 2012
AYAM BAKAR SANTAN BEREMPAH
Bahan-Bahan:
1 ½ kg ayam
5 batang serai (dikisar)
30 gm bawang merah (dikisar)
10 gm bawang putih (dikisar)
4 cm halia (dikisar)
5 biji buah keras (dikisar)
3 biji cili merah yang besar (dikisar) 4 biji limau kasturi (diperah jusnya)
50 gm santan pekat
4 cm kunyit hidup (dikisar)
1 helai daun pisang yang besar & panjang
10 gm gula
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
Cara:
Ayam dibelah 2 kemudian dibersihkan & dikelar. Gaulkan dengan semua bahan yang telah dikisar halus juga jus limau kasturi, serbuk perasa, santan pekat & sedikit serbuk kari daging. Perapkan ayam selama 1 jam / lebih kerana semakin
lama diperap semakin sedap rasanya.
Cara Membungkus:
Lapis pertama letakkan kertas timah. Lapis kedua letakkan daun pisang. Lapis ketiga daun kunyit kemudian letakkan ayam & bungkus kemas-kemas. Bakar hingga masak dalam ketuhar selama 20-25 minit. Hidangkan ketika masih panas.
1 ½ kg ayam
5 batang serai (dikisar)
30 gm bawang merah (dikisar)
10 gm bawang putih (dikisar)
4 cm halia (dikisar)
5 biji buah keras (dikisar)
3 biji cili merah yang besar (dikisar) 4 biji limau kasturi (diperah jusnya)
50 gm santan pekat
4 cm kunyit hidup (dikisar)
1 helai daun pisang yang besar & panjang
10 gm gula
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
Cara:
Ayam dibelah 2 kemudian dibersihkan & dikelar. Gaulkan dengan semua bahan yang telah dikisar halus juga jus limau kasturi, serbuk perasa, santan pekat & sedikit serbuk kari daging. Perapkan ayam selama 1 jam / lebih kerana semakin
lama diperap semakin sedap rasanya.
Cara Membungkus:
Lapis pertama letakkan kertas timah. Lapis kedua letakkan daun pisang. Lapis ketiga daun kunyit kemudian letakkan ayam & bungkus kemas-kemas. Bakar hingga masak dalam ketuhar selama 20-25 minit. Hidangkan ketika masih panas.
IKAN PANGGANG PERCIK
Bahan-bahan;
1 ekor ikan siakap dicuci bersih, dibuang perutnya dan dikelar-kelar.
Bahan-bahan Sambal Percik;
2 cm halia
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 batang serai dimesin sampai lumat
3 helai daun limau purut
5 biji buah keras
4 biji cili padi
7 biji cili merah
3 cawan santan pekat (dari � biji kelapa yang diparut)
Jus dari sebiji limau nipis atau lebih
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Beberapa helai daun pisang
2 helai daun pandan
Sekeping kertas timah (Aluminum Foil)
2 biji cili merah untuk hiasan di atas ikan
Cara-caranya
1 ekor ikan siakap dicuci bersih, dibuang perutnya dan dikelar-kelar.
Bahan-bahan Sambal Percik;
2 cm halia
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 batang serai dimesin sampai lumat
3 helai daun limau purut
5 biji buah keras
4 biji cili padi
7 biji cili merah
3 cawan santan pekat (dari � biji kelapa yang diparut)
Jus dari sebiji limau nipis atau lebih
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Beberapa helai daun pisang
2 helai daun pandan
Sekeping kertas timah (Aluminum Foil)
2 biji cili merah untuk hiasan di atas ikan
Cara-caranya
- Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang dimesin sampai wangi. Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat. Masukkan garam, gula dan asam limau.
- Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang & daun pandan diatas kertas timah dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan. Bungkus rapat-rapat dan dibakar pada suhu 180�C selama 20 minit sampai masak.
PUDING ROTI SIMPLE
BAHAN-BAHAN... .
1 paket roti (5 ketul)
1 kg susu
Gula secukup rasa
1 camca besar mentega Secubit garam
1 camca kecil esen vanila
1 biji telur
CARA... .
Roti dicarik-carikkan kemudian rendam bersama susu, gula, mentega, garam dan esen vanila. Setelah roti agak lembut, masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 3/4 jam. Setelah masak, angkat dan hidangkan.
1 paket roti (5 ketul)
1 kg susu
Gula secukup rasa
1 camca besar mentega Secubit garam
1 camca kecil esen vanila
1 biji telur
CARA... .
Roti dicarik-carikkan kemudian rendam bersama susu, gula, mentega, garam dan esen vanila. Setelah roti agak lembut, masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 3/4 jam. Setelah masak, angkat dan hidangkan.
Wet N Wild Chococlate Cake
bhn kek:-
1 buku buttercup(kalau takde guna 2 cawan planta yea)
2 cawan gula icing
2 cawan tepung kek(kalau takde guna tepung gandum pun boleh..tapi kena la tambah 1 camca teh soda bicarbonat)
1 cawan serbuk koko (van houten atau yg seangkatan dgnnyer la)
1 camca teh soda bicarbonat( kowrang campurkan dlm tepung tadi yea)
5 biji telur ayam (kalau gred A guna 4 biji dah cukup tau)
1 1/2 cawan air..( ini tuk masak kan coklat tue)
1/2 cawan badam untuk hiasan...
bhn icing:
1 sudu majerin@butter
3/4 cawan serbuk coklat
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan air
(semua bahan nie kowrang campurkan dan masak sampai dia pekat tp jangan sampai hangus lak)
k.. sekarang ialah camner nak buat kek tue...
1.kena panaskan dulu oven tue..then masak dulu 1 cawan gula dengan 1 cawan serbuk koko ngan 1 1/2 air tadi. masak sampai pekat dan letak tepi dulu.
2. pukul 1 cawan lagi gula dengan buttercup sampai kembang. at least butter tu nampak putih laa.. kira ok la tue.
3. masukkan telur satu persatu... ke dlm adunan gula dan buttercup td. pukul sampai nampak likat.
4. masukkan tepung ke dlm adunan... masuk sikit demi sedikit yea..
5. last sekali baru la masukkan koko yang kowrang masak tadi. kacau perlahan... sampai sebati... then masukkan ke dalam loyang kek..
k.. camner nak bagi kek tak lekat kat loyang.
cam nie.. kowrang sapukan sedikit majerin kat loyang... pas tu taburkan sikit tepung... kendian baru la kowrang masukkan adunan td...
dah tuang.. masukkan adunan kedalam ketuhar.. bakar la.. selalunya dia ambil mase 40 minit.( pd suhu 170 darjah F.
1 buku buttercup(kalau takde guna 2 cawan planta yea)
2 cawan gula icing
2 cawan tepung kek(kalau takde guna tepung gandum pun boleh..tapi kena la tambah 1 camca teh soda bicarbonat)
1 cawan serbuk koko (van houten atau yg seangkatan dgnnyer la)
1 camca teh soda bicarbonat( kowrang campurkan dlm tepung tadi yea)
5 biji telur ayam (kalau gred A guna 4 biji dah cukup tau)
1 1/2 cawan air..( ini tuk masak kan coklat tue)
1/2 cawan badam untuk hiasan...
bhn icing:
1 sudu majerin@butter
3/4 cawan serbuk coklat
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan air
(semua bahan nie kowrang campurkan dan masak sampai dia pekat tp jangan sampai hangus lak)
k.. sekarang ialah camner nak buat kek tue...
1.kena panaskan dulu oven tue..then masak dulu 1 cawan gula dengan 1 cawan serbuk koko ngan 1 1/2 air tadi. masak sampai pekat dan letak tepi dulu.
2. pukul 1 cawan lagi gula dengan buttercup sampai kembang. at least butter tu nampak putih laa.. kira ok la tue.
3. masukkan telur satu persatu... ke dlm adunan gula dan buttercup td. pukul sampai nampak likat.
4. masukkan tepung ke dlm adunan... masuk sikit demi sedikit yea..
5. last sekali baru la masukkan koko yang kowrang masak tadi. kacau perlahan... sampai sebati... then masukkan ke dalam loyang kek..
k.. camner nak bagi kek tak lekat kat loyang.
dah tuang.. masukkan adunan kedalam ketuhar.. bakar la.. selalunya dia ambil mase 40 minit.( pd suhu 170 darjah F.
KEK AISKRIM
.jpg)
BAHAN-BAHAN:
Bahan kulit:
80 gm hirisan badam
1 kotak kecil butter cookies
1 kotak kecil biskut oren
125 gm mentega
Strawberi secukupnya
1 kotak kecil butter cookies
1 kotak kecil biskut oren
125 gm mentega
Strawberi secukupnya
Bahan inti:
Aiskrim perisa strawberi
Aiskrim perisa coklat
500 gm krim putar
Aiskrim perisa coklat
500 gm krim putar
CARA:
Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celcius. Bakar badam sehingga ranggup.
Hancurkan butter cookies, biskut oren dan badam. Masukkan mentega.
Tekan adunan pada bahagian bawah tin bakar.
Bakar selama 12 minit atau sehingga keemasan. Biarkan sejuk.
Kemudian ratakan aiskrim perasa strawberi pada bahagian luar di dalam tin bakar agar bahagian bawah berbentuk seperti kawah. Bekukan selama sejam.
Setelah keras, ratakan aiskrim coklat di bahagian tengah kek. Bekukan lagi selama sejam.
Hiaskan atas kek dengan strawberi, krim putar dan starwberi.
KEK BLACK FOREST SPECIAL
BAHAN-BAHAN:
250 gm mentega
1 sudu teh serbuk kopi
1 � cawan air suam
2 cawan gula kastor
2 sudu makan coklat cair
2 biji telur
1 cawan tepung gandum 1 � cawan tepung naik sendiri
� cawan serbuk koko
2 sudu teh srebuk vanila
250 gm chocolate rice
� liter krim susu segar
Buah ceri
1 sudu teh serbuk kopi
1 � cawan air suam
2 cawan gula kastor
2 sudu makan coklat cair
2 biji telur
1 cawan tepung gandum 1 � cawan tepung naik sendiri
� cawan serbuk koko
2 sudu teh srebuk vanila
250 gm chocolate rice
� liter krim susu segar
Buah ceri
CARA:
Siapkan loyang bulat dan sapukan permukaannya dengan mentega dan alaskan dengan kertas minyak.
Cairkan mentega di atas api kecil kemudian angkat dan ketepikan seketika.
Masukkan serbuk kopi, air suam, gula kastor dan coklat cair ke dalam cairan mentega dan panaskan sekali lagi pada api kecil hingga semua bahan cair. Kacau hingga semuanya mesra. Pastikan jangan sampai mendidih.
Pindahkan ke dalam bekas yang lebih besar dan sejukkan.
Masukkan telur kemudian putar hingga kembang.
Masukkan tepung gandum, tepung naik sendiri, serbuk koko, serbuk vanila dan putar hingga semua bahan mesra.
Bakar pada suhu 180 darjah Celcius selama 45 minit.
Hiaskan dengan krim segar dan chocolate rice.
KEK KEJU AISKRIM
BAHAN-BAHAN:
300 gm biskut digestive (dihancurkan)
100 gm mentega (dicairkan)
250 gm krim keju
160 gm gula halus
100 gm dadih perisa buah-buahan 1 camca besar serbuk agar-agar
150 ml sirap nanas
200 gm nanas berkaleng (didadu halus)
500 ml aiskrim perisa vanila
100 gm mentega (dicairkan)
250 gm krim keju
160 gm gula halus
100 gm dadih perisa buah-buahan 1 camca besar serbuk agar-agar
150 ml sirap nanas
200 gm nanas berkaleng (didadu halus)
500 ml aiskrim perisa vanila
CARA:
Gaul biskut dan mentega, ratakan pada dasar tin spring form 20 cm. Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
Putar krim keju bersama gula hingga gebu. Masukkan dadih, pukul rata. Ketepikan.
Jerang serbuk agar-agar bersama sirap nanas hingga agar-agar larut. Masukkan di dalam bancuhan krim keju dan putar rata.
Bubuh pula nanas dan aiskrim, kacau sebati. Tuang adunan di atas lapisan biskut. Tutup kemas dan biar di dalam peti sejuk semalaman
GULAI LEMAK KETAM
Bahan-bahan
1 kg ketam, 300gm bawang merah, 200gm bawang putih, 100gm lengkuas, 70gm serai, 300gm cili kering, 300gm buji gajus, 200gm kunyit basah, 200gm doun kunyit, 100gm serai dititik, 200gm tomato, 200gm bawang besar, 300gm nenas dan 500gm santan pekat.
Caranya
Bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, biji gajus dan kunyit basah dikisar halus. Setelah periuk panas, masukkan santan serta bahan-bahan yang telah dikisar. Apabila sudah mendidih, masukkan ketam, daun kunyit, serai, tomato, bawang besar dan nenas. Perlahankan api sehingga masak
1 kg ketam, 300gm bawang merah, 200gm bawang putih, 100gm lengkuas, 70gm serai, 300gm cili kering, 300gm buji gajus, 200gm kunyit basah, 200gm doun kunyit, 100gm serai dititik, 200gm tomato, 200gm bawang besar, 300gm nenas dan 500gm santan pekat.
Caranya
Bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai, biji gajus dan kunyit basah dikisar halus. Setelah periuk panas, masukkan santan serta bahan-bahan yang telah dikisar. Apabila sudah mendidih, masukkan ketam, daun kunyit, serai, tomato, bawang besar dan nenas. Perlahankan api sehingga masak
PUDING JAGUNG BERCOKLAT
BAHAN-BAHAN:
37.5 gm agar-agar
6 cawan air
2 � cawan gula
1 sudu besar mentega
4 biji telur 1 tin susu cair
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila
3 sudu serbuk koko
� tin jagung berkrim (dikisar)
6 cawan air
2 � cawan gula
1 sudu besar mentega
4 biji telur 1 tin susu cair
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila
3 sudu serbuk koko
� tin jagung berkrim (dikisar)
CARA:
Masukkan agar-agar, air dan gula di dalam periuk. Didihkan sehingga semua bahan larut.
Pukul telur perlahan-lahan, masukkan susu cair, tepung kastard, esen vanila dan mentega.
Setelah agar-agar larut, masukkan bahan di atas dan kacau sehingga masak dengan api yang sederhana. Setelah di tutup api, bahagikan dua, satu adunan di campurkan dengan jagung dan satu lagi di campurkan dengan koko. Tuangkan di dalam adunan berselang seli. Biarkan sejuk sebelum di hidang.
Subscribe to:
Posts (Atom)